Tek Yumurtalık veya Tek Tüp ile Gebe Kalınabilir mi?
Bazı sebeplerden dolayı sağ veya sol yumurtalık ya da tüplerden birisinin herhangi bir cerrahi işlemle alınması gerekebilir. Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir. Ancak yaş önemli bir madde olarak karşımıza çıkabilmektedir. Eğer ki tek tarafı yumurtalığımız sağlıklı bir yumurtalık ise ve yaşımız üreme yaşının altında kalmıyorsa gebelik şansımızın yüzdelik oranı elbette ki daha yüksek bir hal almaktadır.
İki Yumurtalık veya Tüp Alınırsa Gebelik Oluşabilir mi?
Nadiren de olsa bazı jinekolojik rahatsızlıklar nedeni ile iki taraftaki yumurtalık ve tüpler cerrahi operasyonlar eşliğinde alınması gerekebilir. İki taraflı cerrahi operasyon yapıldığı takdir de normal şartlar altında doğal yollarla gebelik imkansızlaşır. Doğal yolları imkansızlaştırdığımız da aklımıza gelen ilk yöntem tüp bebek oluyor. Fakat iki yumurtalık alınmış anemnez ile karşımıza gelen hasta da tüp bebek ( IVF ) ile de gebelik sağlama ihtimalimiz kalmıyor. Ancak yumurta bağışı ile gebelik sağlanabilir. Bu yöntem de ülkemizde yasal değildir.
İki taraflı tüpler alınmış ise tüp bebek yöntemi ile gebe kalması mümkündür, tüp bebek için engel olacak başka bir problem karşımıza çıkmadığı takdirde.
Rahim Alınırsa Gebelik Olabilir mi?
Rahim alınması ameliyatına tıbbi açıdan histerektomi olarak adlandırılır. Histerektomi yumurtalık ve tüplerin alınmasını içermez. Ancak alınmasını gerektiren sağlıksal durumlar altında histerektomi ile birlikte salpingo- ooferoktomi işlemleri de yapılabilmektedir.
Histerektomi yaptığımız bir hasta da doğal yollardan gebelik elde edilemez. Tüp bebek de mümkün değildir. Bu durumda tek yöntem taşıyıcı annelik ile yumurtanın başka kadının rahmine yerleştirilmesidir.