MYOM: rahim içi yada rahim ağzında yer tutan rahimdeki düz kas dokusu ile beslenen ve gelişen iyi huylu olarak adlandırılan tümörlerdir.Tümör deyince akla hemen kanser gelmemelidir.Vücut içerisinde iyi ya da kötü huylu fark edilmeyecek şekilde oluşmuş olan şişliklein tamamına tümör denilmektedir.
Miyom her yaş kadında bir ya da birden fazla olabilir.Ancak yaş ilerledikçe miyom sayısında artma gözlemlenebilir.Doğum yapmayan kadınlarda myomlara daha sık rastlanmaktadır.Ancak myomu olan bir kadının menapoza girmesi ile birlikte miyomların azalması yada boyutlarında küçülme gözlemlenebilir.Menapoza girmiş bir bayanda ise miyom görülme olasılığı daha azdır.Ancak menapoz sonrası miyomların boyutlarında küçülme gözlenmez ise akla kötü huylu tümörler gelebilir.Miyom konusunda kilolu bayanlar risk altındadır.
Miyomlar hiçbir şikayetle ortaya çıkmayabilir.Ancak rahimdeki yerleşim yerlerine göre değişik şikayetlere neden olabilir.Bu şikayetler:
!!!!Adet düzensizliği
!!!!Ani başlayan ve uzun süren kasık ağrısı
!!!!İnfertilite(kısırlık)
!!!!Düşük
!!!!Aşırı adet kanamaları
Rahim içi duvarına submüköz yerleşen miyomlar aşırı adet kanamalarına neden olur.Rahimde miyom olduğu zaman kadınlarda adet kanamaları artar ve pıhtılı kanamaya neden olabilir.Aynı zamanda bebeğin yerleşim yerinde bulunan miyomlar bebeğin gelişimini etkilediği gibi bebek kayıplarına yani düşüklere de neden olabilir.
Rahim içerisindeki intramural miyomla adet kanamalarını artırdığı gibi adetlerin ağrılı geçmesine de neden olur.Sık idrara çıkma kabızlık ve kanamanın fazla olmasına bağlı kansızlık ve bu kansızlığa bağlı vücutta değişiklikler görülebilir.
Rahim duvarının dışına yerleşen sübseröz miyomlar ki bu tip miyomlar miyom çeşitleri arasında en iyi huylu olanıdır.Kanama üzerine etkisi yoktur.Ancak kasık ağrısı ve sık idrara çıkmaya neden olabilirler.
Rahim dışı vajene doğru yerleşen miyomlar ise hem kanamaya hem de ilişki sırasında ağrı ve kanamaya neden olabildiği gibi yerleşim yeri açısından enfeksiyona yatkınlık sağlar.Bu nedenle miyom tespit edilir edilmez alınmalıdır.
Tedavi zamanı ve sürecin nasıl işleyeceği miyomların tespitinden sonra kararlaştırılır.Cerrahi ya da ilaçla tedavi sürecine karar verilir.İlaçla tedavi edilen myomlarda kullanılan ilaçların yan etkileri çok fazla olduğundan ilacın etkisiyle büyümesi durdurulan miyomlar ilaç kullanılmadığı takdirde büyümeye devam eder.Bu nedenle miyom hastalarında ilaçla tedavi pek önerilmez.
Cerrahi tedavide miyomların yerleşim yerine göre açık yada kapalı ameliyata karar verilir.Eğer ki miyom rahim boşluğunda sübmüköz myomlar şeklinde ise histereskopik miyomektomi ile tedavi edilir.
Kısa süreli ve hastanede yatış süresi miyom ameliyatlarında azdır.Kapalı ameliyat olduğu için enfeksiyon riski azdır.Başarı oranı ise yüksek rahimin alınması olasılığı ise düşüktür.Cerrahi bir operasyonda meydana gelecek en kötü ihtimal rahimin delinmesidir.
Rahim dışına yerleşen sübseröz miyomlarda günümüzdeki tıpta meydana gelen gelişmelere bağlı olarak açık ameliyatlara gerek kalmaksızın rahimde ki miyomlar laparaskopik olarak alınabilmektedir.Laparaskopik olarak miyom ameliyatının tek koşulu miyomun yerleşim şeklinin bu operasyona izin vermesidir.
Her ameliyatta olduğu gibi miyom alma ameliyatlarının da rikleri vardır.Hiçbir ilaç miyomu ortadan kaldırmaz.Hastanın bu operasyon hakkında bilgilendirilmesi ve onayının alınması çok önemlidir.Her miyom ameliyatı rahiminizi kaybedeceğiniz anlamına gelmez.Miyom ameliyatı sonrası gebe kalınmaz diye birşeyde söz konusu olamaz.Subseröz ve submüköz miyomlarda ameliyat sonrası ilk 3 ay rahim duvarına yerleşen miyomlarda ise ilk 6 ayhastanın gebe kalmasına izin verilmez.Bu süre sonrasında hastamız gebe kalabilir.
Miyomu olmasına rağmen gebe kalan bir çok bayan vardır.Böyle bir durumda ise gebeliğin ilk 3 ayında bebekle birlikte miyomda büyüyebilir.Daha sonra ise küçülebilir değişmez ya da büyümeye devam edebilir.
Unutulmamalıdır ki:Miyom düşüklere neden olabilir.
*Bebeğin anne karnında gelişimini etkileyebilir.
*Bebeğin eşinde yani plasentada sıkıntı yaşanabilir.
*Miyomla birlikte gebelik sonuna kadar gidilirse bebek makat (ters) gelebilir.
*Doğum sonrası fazla kanama olabilir.ki bu durum en çok korkulan durumdur.Çünkü doğum sonrası kanama ihtimali diğer gebelere göre altı kat daha fazladır.
Miyomların varlığı normal doğuma engelmidir derseniz bu miyomun yerleşim yerine göre karar verilecek bir durumdur.Myom bebeğin geliş şeklini bozmuş ise doğum kanalını kapatıyorsa ya da doğumun gerçekleşmesi için gerekli olan rahim kasılmalarına engel oluyorsa miyomu olan bir kadın normal doğum yapamayabilir.Tüm bu olumsuz durumlar olabildiği gibi olmayabilir de.Olmadığı durumlarda bayan için normal doğum yapma olasılılığı sezaryen ile doğum yapma olasılığından daha yüksektir.