Lazer kullanarak, ameliyat kesisi olmadan vajina daraltma, vajinal gençleştirme özellikle son senelerde gittikçe popülerlik kazanmıştır.
Lazer İle Vajinolasti Neden Yapılır?
- Vajinanın daralmasını sağlamak
- Kadında ve erkekteki doyumu arttırmak
- İdrar kaçırma sorununu ortadan kaldırmak
- Bazen vajinal enfeksiyonlara bağlı ilişkideki ağrıda
- Cinsel isteksizliğe karşı kadının kendisine olan güvenini arttırmak
Bazen de menapoz döneminde östrojen eksikliğine bağlı olarak vaginal atrofi ve ıslanma problemlerinde çözüm olabilmektedir.
Lazer ile Vajinoplasti İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Vajina içerisine yerleştirilen lazerin özel başlığı en derinden en yüzeye kadar belirli kademelerle ilerletilir ve bu esnada vajina içerisinde lazer ışını gönderilir. Her bölge ayrı ayrı taranır. Tek seans veya hekimin uygun görmesi halinde ikinci seans uygulanabilir. İkinci seans ile de yine aynı şekilde lazer ışınları ile vajina desteklenir.
Peki işlem ağrılı mıdır?
Hayır, herhangi bir şekilde cerrahi operasyon değildir asla. Bu nedenle ağrı hissi yoktur. İşlem sonrası özellikle istirahat gerektirmez. Ancak işlem esnasında vajen içerisinde hafif bir ısı hissi ve minik batma hissi olarak tarif edilebilir duyulan his. Hasta konforu oldukça yüksek bir işlemdir. Ortalama yirmi dakika sürmektedir. Hatta genel anestezi veya lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Ancak hasta isteği ile sedasyon tercih edilebilir. Komplikasyon riski ise neredeyse kesinlikle yoktur denecek kadar azdır. İşlem sonrasında hafif akıntı, pembemsi akıntı görülebilir. Bunlar normaldir. Hekim isteğine bağlı olarak kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici veya pomad ile bu küçük sorunda ortadan kalkacaktır.
Daha sonra nelere dikkat etmeliyim?
Ortalama on gün ile iki hafta arasında cinsel ilişki yasağımız vardır. Enfeksiyon riski en az olan işlem olup aynı gün içerisinde duş alınması uygundur. Herhangi bir kısıtlama mevcut değildir.
Uygulamanın etkileri ne zaman görülmektedir?
Uygulamadan hemen sonra lazer atışları etki etmesiyle birlikte partnerinizin cinsel birlikte hissetmesi de 20 gün sonrasında tamamlanmış olur ve farkı hisseder.
İdrar kaçırma sorununda lazer tedavisi çözüm müdür?
Öksürük, hapşırma, gülme veya ıkınma gibi durumlarda karın içi basıncının artışına paralel olarak idrar kaçırma sorunu ortaya çıkabilir. Bu duruma ‘stres üriner inkontinens’ (SUI) adı verilir.
Stres inkontinens sorununa en fazla doğum sonrasında ve menopoz döneminde rastlanılmaktadır. Genelde nedeni mesane boynundaki kolajen bağ dokusunun yaşa, estrojen hormonu eksikliğine, doğumlara ve genetik faktörlere bağlı güçsüzleşmesidir.
Vajina daraltma, yenileme (rejuvenasyon) için yapılan lazer uygulamalarında mesane boynunu ve üretra’yı (idrar kanalını) destekleyen bağ dokusu da aktive olacağından, idrar kaçırma sorunu yaşayanlarda lazer uygulaması oldukça fayda vermektedir. Ancak, çok ileri düzeyde idrar torbası veya rahim sarkması şikayeti olan hastalarda öncelikle cerrahi yöntemler göz önünde bulundurulmalıdır.
İşlem cerrahi vajinoplastiye ek olarak da yapılabilir. Çünkü cerrahi vajinoplasti girişten üç dört cm daralma sağlarken vajinal lazer daraltma yöntemi ile vajen içerisini hem enine hem boyuna deforme ederek sıkılaiması, gençleşmesi ve yenilenmesi sağlanabilir.