Evet….Belki tedavi ile belki de spontan olarak gebe kaldınız.Gebe kalmanız kadar gebeliğin artı ve eksileride sizi tedirgin etmektedir hiç şüphesiz.Doğru zaman mı sorusu en baskın gelen sorudur. Gebelik dönemi kışın mı olmalı yoksa yaz aylarında daha mı rahat geçirirsiniz.Ancak kış hamileleiği yaz hamileliğine göre gebeliğin temelini oluşturan beslenme diyeti için daha avantajlıdır.Öyle ise kış gebeliğine genel bir bakış yapalım.
Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almak en temel hedefinizdir artık.Unutulmamalıdır ki sağlıklı bebek kadar sağlıklı anneye de ihtiyacımız var.Kış aylarında hem virislerden korunmamız gerekiyor hem de doktorumuzun önerisi ile eve kapanmayıp hareket de etmemiz gerekiyor.
Kış gebeliklerinde beslenme dikkat etmemiz gereken en önemli konudur.Sağlıklı ve dengeli beslenmek anne ve bebek sağlığını her zaman olumlu etkiler.Besin çeşitliliği ve mevsimine göre meyve-sebze tüketmek çok önemlidir.Gebelik ayımıza göre beslenme şeklimiz önem taşır.Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminden sonra kalsiyum alımına çok önem vermelisiniz.
Hayvansal besinleri tüketmek bebeğinizin protein yönünden desteklenmesi açısından büyük önem taşır.Eğer ki vejeteryansanız ya da et tüketemiyorsanız B12 vitamini takviyesi gerekebilir.Kış aylarının olmazsa olmazı turunçgiller,brokoli,kivi,yeşil biber gibi C vitamininden zengin gıdalar diyet listemizden eksik olmamalıdır.Gebelikte ortalama kilo alımı 10-12 kg’dır.
Bağışıklık sisteminizi ayakta tutabilmek için beslenme diyetimiz kadar kıyafetlerimizde önemlidir.Hormon düzensizliğine bağlı olarak etrafınızdaki insanlardan farklı giyinmek isteyebilirsiniz.Doğrusu ise onlar nasıl giyiniyorsa sizde öyle giyinmelisiniz.
Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaşır.Gebelerin viral enfeksiyona yatkınlığı nedeniyle grip aşısı yaptırmalarına izin verilebilir.Kış aylarında burunda sinüsler çevresinde kan akımı arttığı için ödeme bağlı burun tıkanıklığı olabilir.Burun tıkanıklığı için steril saline damlalar ya da okyanus suları kullanılabilir.En önemliside soğuk algınlığı döneminde bol sıvı tüketilmeli ve istirahat edilmelidir.Bitki çayları olarak ıhlamur-tarçın önerilebilir.Gebelikte ilaç kullanılmaz diye düşünürüz hep.Ancak gebelikte soğuk algınlığı yaşıyorsak ve bu viral enfeksiyon ateş,sarı-yeşilburun akıntısı ya da balgam akışıyla birlikte seyrediyorsa kesinlikle doktorunuzla iletişime geçip ilaç tedavisine başlamalısınız.
Burun tıkanıklığı yaşıyorsanız ve sizi uyutmuyorsa gece yatarken odanıza soğuk buhar uygulaması yapabilirsiniz.Evinizi günlük havalandırmanız gereklidir.Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaştığı için çalışma ortamınızda bir çok kişiyle temas halinde iseniz ellerinizi sık yıkamalısınız.
Gebelik sürecinde spor yapmakta önemlidir.Gebeliğinizde yapabileceğiniz en iyi spor yürüyüştür.Yoga ve plateste önerilen diğer spor dallarıdır.Yapılan araştırmalar haftada 150 dakika spor yapan gebelerde normal doğum oranında artış gözlemlenmiştir.Düzenli egzersizler kilo alımını da kontrol altında tutar.
İSTER YAZ GEBELİĞİ OLSUN İSTER KIŞ ÖNEMLİ OLAN SAĞLIKLI ANNE SAĞLIKLI BEBEK……