Genital hijyenin sağlanması, kadın sağlığı ve üreme sağlığının korunmasındaki en önemli basamaktır. Kadınlarda genital bölge cinsel ilişkilerle ve genital organların kalın barsağa yakın komşuluğu nedeniyle mikrobik etkenlere maruz kalmaktadır. Ayrıca adet döneminde kullanılan tamponlar, iç çamaşırlardaki kimyasal maddeler ve temizlik amacıyla kullanılan ürünler de genital bölgede hem tahrişlere neden olabilir hem de enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Kadın genital organlarından vaginanın en önemli özelliği zararlı bakterilere karşı kendini savunan mekanizmalara sahip olmasıdır. Laktobasil adı verilen bu bakteriler, vaginanın asit ortamında ürerler ve enfeksiyona yol açan bakterilerin çoğalmasına engel olurlar. Ancak bazı durumlarda vaginanın asit ortamında bozulmalar sonucu laktobasiller azalırlar ve sonuç olarak enfeksiyonlar oluşabilir. Vaginanın asit ortamını bozan durumlar;
Vaginaya uygun olmayan kimyasal maddelerin girmesi (alkali özelliği olan sabunlar, sıvı temizleyiciler, duş jelleri gibi)
Östrojen üretiminin azalması
Güçlü antiseptik maddelerin uzun süreli kullanımı
Kadın genital organların anatomik yapısı da bakteri vb zararlı maddelerin vagina içine girmesine engel olmaktadır. Çünkü vaginanın dış kısmındaki kapak, üretradan mesaneye geçişi önlemektedir.
Kadınlardaki dış genital bölgedeki bakterilerin ve mantarların yol açtığı enfeksiyonlar sık görülmektedir. Özellikle genital bölge temizliğine dikkat edilmeyen durumlarda bu durum tekrarlayıcı olabilmektedir.
Dış genital bölge temizliği ve bakımı ile ilgili uyarılar- önlemler;
Genital bölge temizliği için uygun olan ve vaginanın asit ortamını sağlayan temizleyiciler kullanılmalı, vücut sabunları ile genital bölge temizliği yapılmamalıdır.
Tuvalet sonrası temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
Genital cilt bölgesinin kuru tutulması sağlanmalıdır.
Kullanılan tuvalet kağıdının renksiz ve parfümsüz olmasına dikkat edilmelidir.