Folik asit bir B vitamini türevidir. Vücutta kan yapımında görev almakla beraber hücrenin temel yapıtaşlarının oluşumu ve DNAnın yapımı, onarımında yer alır. Her gebelikte düzenli olarak önerilmesi tavsiye edilen bir vitamin grubudur. Hangi besinler de yer alır? Besinlerle alınması gebelikte folik asit ihtiyacımızı karşılar mı?
Folik asit yeşil sebzelerde, mercimekte, ıspanakta, cevizde, fındıkta, fıstıkta, karaciğerde, yumurta sarısında, kuru fasülyede, baklagillerde ,ayçekirdeğinde bol bulunur. Ancak sadece bu besinlerin alınması hamilelik döneminde bebekteki anomali riskini azaltmak için yeterli olmaz, mutlaka ilaç şeklinde alınması gerekir. Folik asitin yanı sıra gebelikte alınması gereken diğer bir takviye ise demirdir.
Gebelikte folik asidin önemi nöral tüp defektlerini önlüyor olmasıdır. Embryoda ilk oluşan sinir sistemi nöral tüptür. Nöral tüpten omurilik ve beyin gelişir. Bazı durumlarda bu tüp, bazı yerlerden kapanamaz, açık kalır ( spina bifida ) ya da üst kısmı gelişmez ( anensefali ). Bu anormalliklerin hepsi çok ciddi doğumsal anomalilere yol açar. Folik asit ise doğumsal kusurlara sebep olan nöral tüp defektinin oluşumunu önler.
Folik Asit Ne Zaman Başlamalıyım?
Nöral tüp döllenmeden sonraki üçüncü hafta da oluşmaya başladığı için, çoğu kadın daha gebe olduğunun farkına varmadan bu kusurla karşılaşmış olabilir. Bu nedenle NTD engellemek amaçlı ve folik asitten maksimum düzeyde fayda görmeyi sağlamak için gebe kalındığında, gebelik fark edildiği an itibarinden daha çok gebe kalmadan önceki bir aylık süreçte de devamlı olarak kullanılması gereklidir. Elbette sadece planlanan gebelikler olmuyor hayatımızda. Bu durumda ise ; folik asit takviyesinin üreme çağındaki tüm kadınlara günlük 400 microgram folik asit almasını sağlamasıdır.
Folik asit alımına gebe kalmadan bir ay önce başlanarak devamında üç ay boyunca devam edildiği takdirde bu kullanım doğacak bebeğin NTD olasılığını %50-70 oranında azaltacaktır.
Folik asit tek başına tek başına yalnızca folik asit içeren tabletlerin yanı sıra gebeliğe özel olarak hazırlanmış olan multivitamin takviyelerinde de alınabilir. Multivitamin alındığı takdirde ekstra bir folik asit alımına gerek yoktur. Vitamininizi seçerken 400 microgram folik asit içerdiğini görmeniz yeterli olacaktır. 400 microgram folik asit tabiki en minimum seviyedir. Gebeliğe özel hazırlanmış olan multivitamin dediğimiz grupta ise 800 microgram folik asit içeriği mevcuttur.
Anemnezinizde daha önce NTD’li bir bebek hikayeniz var ise tekrar aynı şekilde bir gebelik sonuçlanması olası bir ihtimaldir. Bu durumda doktor kontrolü altında dozu arttırmanız tavsiye edilmektedir.
NTD’li bebeği önlemenin yanı sıra gebelikte ;
-obezite, diyabet,epilepsi ilaçları kullanıyor olmak da gebelik öncesi ve gebelikle birlikte artan folik asit takviyesinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Aynı zamanda son zamanlarda yapılan çalışmalar, alınan folik asit takviyesinin erken doğum riskini önemli oranda azalttığınıda karşımıza çıkarmaktadır.