GEBELİKTE KIRMIZI AVUÇ İÇİ
Gebelikte görülen rahatsızlıklar anne yada bebek için ileri derecede olmadığı sürece herhangi bir tehlike arz etmez.Ancak yaşamı zorlaştıran rahatsızlıklardır.Bu rahatsızlıklar gebeliğe bağlı değişikliklerdir.Gebelik sonlandığı andan itibaren bu değişikliklerde ortadan kalkar.
Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen bu değişimler hormonaldir.Her kadının gebeliği kendine özeldir.ve bu rahatsızlıklar her anne adayında aynı değildir.
Gebeliğin erken dönemi olarak tabir edilen ikinci ayda avuç içleri ve ayak altları kaşınabilir.ve kızarık bir renk alır.Bu değişiklikler bebeğe ve anneye zarar vermezken gebeliğin getirdiği tuhaflıklar olarak nitelendirilebilir.
Hormonların etkisiyle gebelikle avuç içlerinde kızarıklık ve genelde vücudun güneş gören bölgelerinde örümcek şeklinde damarlanmalarda görülebilir.Anne adayları bu gibi değişimlerin geçici olduğu ve bebeğe zarar vermeyeceği konusunda bilgilendirilmelidir ki anne adayı gebelik sürecinde huzurlu olsun.
GEBELİK MASKESİ
Gebelikle beraber anne adaylarının yüzlerinin bazı bölümlerinde açık yada koyu renkli lekeler oluşur.Sıkça sorulan sorulardan biri ise neden olduğu ve bebek için zararlı olup olmadığıdır.
Gebelik dokuz aylık bir süreçtir ve vücuttaki hormonal değişiklikler sebebiyle gözle görülür değişiklikler meydana gelir.Bu renk değişimleri sadece gebelerde değil doğum kontrol hapı,adet düzenleyici ilaç kullanımı,düşük gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir.Nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık yada hormonal değişiklik tabanında güneş ışığının da etkisiyle ciltte ortaya çıkan bir tablo olarakta kabul edilmektedir.
Koyu tenli anne adaylarında bu lekelenmeler daha belirgin ve kalıcı olmasına rağmen açık tenli anne adaylarında doğumdan aylar yada yıllar sonra bu lekelenmeler kendiliğinden kaybolabilir.
Gebelik döneminde kimyasal koruyucular yerine fiziksel güneş koruyucuların kullanımı daha uygundur. Önemli olan yavaş güvenli ve uzun süreli tedavi ve güneş gibi zararlı ışık kaynaklarına direkt maruz kalmamaktır.