Gebelikte cinsel ilişki birçok çiftin kafasını karıştırmaktadır.Bu karışıklıkları birlikte giderelim.
Gebelikte düşük tehtidinin yüksek olduğu dönem 12. Haftaya kadar olan dönemdir.
Gebeliğin her aşamasında çift cinsel yaşamına devam edebilir. Fakat gebelik boyunca önemli olan gebeliğin düşük riskini atlatılmış olmasıdır, erken doğum veya diğer riskleri taşımamasıdır. Şayet doktorunuz cinsel ilişkiye girmenizde bir engel görmüyorsa cinsel hayatınızı ertelemeye gerek kalmayacaktır.
Gebelikte cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanılması önerikmektedir. Vajinaya boşalma sağlanmaması enfeksiyon yönünden anneyi ve bebeği korumaya yetecektir. Bu önlemin dışında anne veya bebekte herhangi bir zarar meydana gelmesi olanaksızdır. Ancak anne adaylarımız gebelik süresince bazı dönemlerde psikolojik olarak korkuları ve endişeleri fazla ise cinsel ilişkide bulunmasına çiftler arasında anlayış gösterilerek ara verilebilir. Psikolojik olarak hazır olmayan anne adayı kendini daha kötü hissedecektir. Anne adayının mutlu olması gebelik süresince dikkat edilmesi gereken yıldızlı bir kuraldır. Gebeliktede cinsel ilişkiye her iki tarafta hazır olunduğunda girilmesinde fayda vardır.
Ancak gebelikte cinsel ilişkide bulunulması belli kurallar çerçevesinde olmalıdır. Anne adayının rahat etmesi, karnına baskı olmaması gibi kurallar dikkate alındığında daha sağlıklı bir ilişki kurulabilir. Bu aşamada gebelikte uygun cinsel pozisyonlara göre ilişkiye girilmelidir.
Uygun pozisyonlar;
1-Anne adayının üstte olduğu pozisyon
Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonu olarak en güvenli olanı ve anne adayı açısından en rahat olacağı pozisyonlardan biridir. Anne adayının baba adayının üstünde rahat bir şekilde oturur pozisyonda olduğu ve bu şekilde kendi hareketlerini kendisinin kontrol edebildiği sakin bir pozisyondur. Anne adayı bu pozisyonda elleriyle baba adayının dizlerinden destek alır. Bu destekle, yukarı kalkış ve inişlerini kolaylaştırıp kendi vücut ağırlığına göre rahatça düzenler. Bu pozisyonda kontrol anne adayındadır.
2-Anne adayının baba adayının üstüne ters oturarak aldığı pozisyon
Anne adayının baba adayının üzerinde ters oturması ile yaşanan rahat bir cinsel ilişki pozisyonudur. Anne adayı yine son derece rahat bir durumdadır ve tüm kontrol yine kendisindedir. Kendi ağırlığını kendi ayarlayarak iniş ve kalkışlarını düzenleyebilir. Bu pozisyon da hamilelikte güvenli ve rahat bir cinsel ilişki pozisyonudur. Çiftler tarafından en çok tercih edilen pozisyonlardan da biridir.
3- Çiftin arkadan birbirlerine sarılarak uyguladığı kaşık pozisyonu
Hamilelikte en güvenli pozisyonlardan biri olan bu pozisyonda, hafif kıvrılarak arka arkaya yan olarak yatılır. Çiftler fazla enerji de harcamadan zorlanmadan cinsel ilişkiyi çok rahat hissedip, zevk alabilirler. Kaşık pozisyonu da denilen bu sakin pozisyonda hissedilen rahatlık, hamileliğin tüm aylarında geçerlidir. Hamilelik aylarının ilerlemesiyle anne karnında büyüme olması ile en uygun pozisyonlardan biri kesinlikle bu rahat pozisyon olacaktır.
4- Kanepe pozisyonu
Normal şartlar altında baba adayı anne adayının karnına baskı uygulamaktan korkuyorsa, en uygun cinsel ilişki pozisyonu kanepe pozisyonudur. Anne adayı kanepe koltuk gibi yüksek bir yerde, bacaklarını havaya kaldırarak altındaki yerden kollarıyla destek alır. Bu pozisyonda da baba adayı sert hareketlerden kaçınmalıdır, çünkü rahim hassas bir pozisyondadır. Hamileliğin ileri aylarına kadar bu pozisyon denenebilir
5-Çiftlerin bacaklarını kullanarak yaptıkları makas pozisyonu
Anne adayının az enerji harcadığı bir pozisyondur. Hamilelerin çok tercih ettikleri ve kendilerini güvende hissettikleri cinsel ilişki pozisyonlarından biridir. Hamileliğin tüm aylarında rahatlıkla uygulanabilir ve baba adayı için oldukça keyif verici bir cinsel ilişki yaşatır. Ancak bu pozisyonda erkeğin boşalması kesinlikle vajina içine değil, dışarıya olmalıdır ya da kesin çözüm için uygun bir kondom kullanılmalıdır. Bu konuya dikkat edilmelidir çünkü anne adayı, baba adayının spermlerinden enfekte olma riski vardır. Rahim ağzı en hassas döneminde olduğu için buna dikkat edilmelidir.
Gebelikte cinsel ilişki için risk faktörleri nelerdir?
-Hastanın öyküsünde tekrarlayan düşükler,
-Sebebi bilinmeyen vajinal kanamalar, lekelenmeler, akıntılar ve acı veren kramplar,
-Plasenta previa, plasentanın aşağı yerleşimli olması,
-Amniyotik mayinin azalmış olması,
-Daha önce erken doğum yapmış olması,
-Düşük ve erken doğumun ihtimallerinin yüksek olduğu servikal yetersizlik durumları,
-Çoğul gebelik.
Gebelikte cinsel ilişkiye girmek bebeğe zarar verir mi?
Bebeğiniz bir kese içerisinde gelişimini tamamlar, bir kese ve kesenin içerisinde amniyon mayi dediğimiz sıvı bulunmaktadır. Bebeğinizi çevreleyerek dış tepkilerden korur. Bizlere göre daha da fazla koruma altındadır bebeklerimiz anne karnında. Ayrıca kalın bir mukus tabakası da serviksin girişini kapatır. Bunun yanında uterus kasları da koruma sağlar. Böylelikle herhangi bir enfeksiyonun bebeğe ulaşması engellenir. Penis acaba bebeğe temas eder mi sorusuna gelecek olursak ise, penis asla bebeğinize temas edemez.
Hamilelikte cinsel ilişki ne zaman bırakılmalıdır?
Gebeliğin son haftalarında 36. 37. Hafta itibari ile gebelikte cinsel ilişki bırakılma konusunda çok fazla tartışma mevcuttur. Bunun amacı her duruma karşı önlem almaktır. Özellikle sperm içerisinde doğum kasılmalarına sebep olabilen bir kimyasal içerir. Bu nedenle prezervatif tercih edilmesini, içeriye boşalma sağlanmamasını bir kez daha söylemiş bulunuyoruz. Ancak cinsel ilişki ne zaman bırakılmalı sorunuza takipte olduğunuz doktorunuz gebelik sınıflandırmanıza bağlı olarak en doğru cevabı verecektir.
Gebelikte cinsel isteğin azalması ya da artması normal midir?
Hamilelik sırasında cinsel isteğin artması da azalması da normaldir. Gebelik sırasında birçok kadın kendisini bitkin hissedebilir, bulantılar yaşayabilir, göğüslerinde hassasiyet olabilir, sürekli tuvalete gitme isteğinden dolayı cinsel ilişki işkence gibi gelebilir, özellikle de birinci trimester süresince. Genel olarak, bitkinlik ve bulantı ikinci trimesterde azalır ve çoğu kadın cinsel isteklerinde artış fark eder. Fakat gebeliğin son zamanlarına doğru tekrar bir isteksizlik artar. Ebeveynler anne ve baba olma heyecanına tekrar kapılarak bebek heyecanını her şeyin önüne atabilirler.
Eşinizin de sizin gibi cinsel isteğinde azalma veya artma olması çok normaldir. Bazı baba adaylarında eşlerinde meydana gelen bedensel değişmeler cinsel isteği arttırırken bazılarında da eşlerine zarar verme korku ve kargısıyla tam tersi azalma meydana gelebilir.
Cinsel ilişki sonrasında hangi durumlarda doktoruma başvurmalıyım?
Hamilelikte cinsel ilişkiden sonra lekelenme normal olarak gözlenebilir ancak yinede acı, kanama, akıntı, devam eden kasılmalar gibi herhangi bir olağandışı semptom durumunda kesinlikle doktorunuzu aramanız ve bir ultrason olmanız gerekir.