Pelvik taban kasları, kadının yaşamında hamilelikte, doğumda, doğum sonrasında ve menopoz döneminde oldukça önemlidir.
Pelvik taban kasları, idrar ve dışkı boşaltımında görevli aynı zamanda idrarı ve dışkıyı tutmamızı sağlayan kas gurubudur.
Bu kasların fonksiyonunun azalması idrar kaçırma problemine, kabızlık ve hemoroid oluşumuna, ve cinsel fonksiyonların azalmasına neden olur.
Günümüzde yapılan araştırmalar her 4 kadından birinde idrar kaçırma problemi olduğunu göstermektedir. Kadınlarda bu problemin nedenlerinden biri de hamilelikte ve doğumlarda pelvik taban kaslarının yorulması ve fonksiyonunu kaybetmesidir.
Gebelikte pelvik taban egzersizlerini oldukça önemsiyoruz. Bu egzersizler anne adayını doğuma hazırlar, normal doğumda epizyotomi riskini azaltır, hemoroid oluşumunu önler, doğum sonrası toparlamayı kolaylaştırır. Gebelikte yapılacak karın kası kuvvetlendirme programı ve beraberinde nefes eğitimleri gebelikte zayıflayan diyafram kasını çalıştırır.
Doğumdan sonraki 6-8 hafta vücudun kendini yenilediği, kollajen dokunun desteklendiği muazzam bir dönemdir. Bu dönemde annenin bebekle vakit geçirerek dinlenmesini tavsiye ediyoruz. Bu 6-8 haftalık dönemden sonra anne bize geldiğinde, pelvik taban kaslarını ve karın kaslarını önce değerlendiriyoruz ve sonra tedavi programına alıyoruz. Bu tedavide rahim toparlayıcı egzersizlerle, hamilelikte yorulan pelvik taban kaslarını ve karın kaslarını çalıştıran egzersizlerle dışardan destek sağlıyoruz. Doğumlardan sonra vajinal gevşeme sendromuna karşı biofeedback veya elektrik stimulasyonu cihazları ile bu bu kaslara yeniden fonksiyonellik kazandırıyoruz. Bu tedavilerin doğum sonrası yapılmasının en güzel yararı ilerde oluşabilecek idrar kaçırmalarını önlemek, vajinal desteği kuvvetlendirmek ve cinsel fonksiyonları artırmak oluyor.
Fizyoterapist Yasemin İrkilata